Kan ik het verzamelgraf bezoeken?
Aan het einde van de zichtlijn tussen vak 77 en 79 staat een monument in de vorm van een marmeren vrouwenhoofd met medaillon. De sculptuur van kunstenaar Femmy Otten markeert het (erachter gelegen) verzamelgraf van de begraafplaats. Nabestaanden vinden het vaak moeilijk als een graf ophoudt te bestaan. Omdat veel mensen het verdrietig vinden als er geen gedenksteen meer is, heeft De Nieuwe Ooster op deze manier een plek gecreëerd waar nabestaanden de overledene kunnen blijven herdenken.
Staat het crematorium van De Nieuwe Ooster aan de Zaaiersweg?
Nee, het gemeentelijke crematorium van De Nieuwe Ooster bevindt zich aan de rijksmonumentale aula aan de Kruislaan 126. Het crematorium heeft door de stadsdeelraad vastgestelde tarieven en is er voor alle Amsterdammers en iedereen die zich Amsterdammer voelt, ongeacht herkomst en religie. De twee andere Amsterdamse crematoria liggen in Osdorp en in Noord. De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder zijn beide gemeentelijke organisaties en werken nauw samen. Ook de gemeente Amstelveen heeft inmiddels een eigen crematorium op de Amstelveense gemeentelijke begraafplaats Zorgvlied.
Gaan de kisten mee de oven in?
De overledene wordt met kist en al gecremeerd. De kist verbrandt dus mee en de as van de kist vermengt zich met de as van de overledene en diens kleding.
Mag je ook zonder kist worden begraven of gecremeerd?
De wet stelt dat een overledene helemaal moet worden bedekt tijdens de uitvaart. Dat mag ook met een lijkwade of ander omhulsel. Uit oogpunt van hygiëne, praktische overwegingen en uit respect voor de mensen die werken met overledenen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een ligplank onder het lichaam van de overledene.
Hoe weet je zeker dat je de juiste as hebt?
Tijdens het proces van invoer van de overledene in de oven, cremeren en het verwerken van de as blijft een vuurvast steentje met crematienummer steeds bij (de resten van) de overledene.
Gaan er meerdere kisten tegelijk in de oven?
Nee. Dat zou niet passen en bovendien zou de as dan vermengen.
Wat gebeurt er met edelmetalen die overblijven na crematie?
De chirurgische metalen en edelmetalen die in sommige gevallen na het crematieproces overblijven, komen ten goede aan het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Dit fonds verzamelt de metalen en laat ze recyclen. De opbrengst wordt ter beschikking gesteld aan goede doelen zoals de Hartstichting, het Koningin Wilhelmina Fonds (kankerbestrijding), Ronald McDonaldhuizen, het Aids Fonds, MS Research en verschillende hospices. Het is helaas niet mogelijk edelmetalen terug te krijgen na crematie.
Waar en wanneer kan ik bloemen laten bezorgen voor een uitvaart op De Nieuwe Ooster?
U kunt uitsluitend op de dag van de uitvaart bloemen laten bezorgen in de aula. Vanaf half negen ’s morgens nemen wij de bloemen in ontvangst.
Wat gebeurt er met de bloemen na afloop van de crematieplechtigheid?
Tenzij nabestaanden zelf een bestemming voor de bloemen kiezen gaan de bloemen naar het bloemenplateau van De Nieuwe Ooster achter de grote aula. In overleg met uw uitvaartondernemer kunt u ook kiezen voor één van de oorlogsmonumenten op De Nieuwe Ooster of een familiegraf of een bestemming elders.
Ik wil geen koffie en cake na afloop maar champagne en toast met zalm, kan dat?
Heel veel is mogelijk op De Nieuwe Ooster indien u uw wensen maar tijdig aangeeft bij uw uitvaartondernemer. Champagne en toast met zalm is volstrekt geen probleem.
Mag ik zelf dranken en voedsel meenemen?
Dit is helaas niet toegestaan omdat De Nieuwe Ooster verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit en hygiëne. Deze verantwoordelijkheid kunnen wij niet dragen voor zelf meegebracht voedsel en/ of dranken.
Op welke manier kan ik muziek en beeldmateriaal aanleveren?
Informatie over het aanleveren van muziek of beeldmateriaal vindt u onder faciliteiten.
Hoe weet ik of mijn verzekering voldoet?
Het is belangrijk de voorwaarden van een eventuele verzekering eens goed door te lezen en te kijken of de verzekering ook echt aansluit bij uw wensen. En of de verzekering u vrij laat in de keuze van uitvaartondernemer en begraafplaats/ crematorium. Bij de zogenoemde ‘natura’ polissen koopt u in feite een pakket uitvaartdiensten. Soms uitsluitend van bepaalde, bij de verzekeraar aangesloten, uitvaartondernemers en crematoria. Dat is niet erg, als dat precies is wat u wilt. Als u wensen heeft die uw verzekering niet dekt is het verstandig uw verzekering bij te stellen of om te zetten om te voorkomen dat u na afloop van de uitvaart bij moet betalen.
Kan ik zomaar een uitvaartondernemer kiezen?
Nabestaanden zijn (tenzij de verzekering anders bepaalt) vrij in de keuze van de uitvaartondernemer. Het is van belang deze met zorg te kiezen. Er zijn verschillen in benadering, kwaliteit van dienstverlening, prijs en nazorg. Meer informatie over het regelen van een uitvaart en adressen van uitvaartverzorgers in uw omgeving vindt u op internet. Maar ook bij de informatiebalie van De Nieuwe Ooster staan wij u graag te woord.
Van wie komt de rekening na afloop van de uitvaart?
Na afloop van de uitvaart stuurt De Nieuwe Ooster de rekening naar de uitvaartondernemer. De ondernemer stuurt deze rekening samen met zijn of haar eigen factuur naar de opdrachtgever van de uitvaart. Dit is degene die heeft getekend voor de offerte die de uitvaartondernemer heeft gemaakt. Deze persoon is verantwoordelijk voor betaling van de factuur. Over het algemeen krijgt u een transparante factuur waarbij u precies kunt zien wat u waaraan moet betalen. Als dat niet zo is kunt u hiernaar vragen.