Bijzondere graven

De Nieuwe Ooster is het stenen archief van Amsterdam. Er zijn graven van bekende en onbekende Amsterdammers. Vele graven hebben een monumentale status. Zeventien grafmonumenten waaronder het graf van dichter Jacques Perk, de familie Rädecker, portretschilderes Thérèse Schwartze, wielrenner Piet van Nek, Gids redacteur Potgieter en Artis oprichter Westerman staan zelfs op de rijksmonumentenlijst.
Ook bekende Amsterdammers zoals bijvoorbeeld televisie- en theatermaker Jos Brink, organist en dirigent Feike Asma en rocklegende Wally Tax hebben een laatste rustplaats in het gedenkpark van De Nieuwe Ooster.

Op De Nieuwe Ooster werkt het team Stenen Archief van de Stad aan het behoud van monumentale graven.  Jaarlijks komen enkele rijksmonumentale graven aan de beurt voor groot onderhoud. De monumenten gaan tijdelijk en om de beurt ‘uit logeren’ bij steenhouwers en smederijen. Deze specialisten zorgen onder meer voor het verwijderen van roest aan de hekdelen en het opnieuw stellen van de stenen. Oude mortel wordt verwijderd en kettingen worden hersteld. Een aantal beelden zal opnieuw bevestigd worden. De werkzaamheden zorgen ervoor dat de monumenten bewaard blijven voor de toekomst.

Het team van de werkgroep Stenen Archief bestaat uit een aantal deskundigen dat jaarlijks een ‘stenenronde’ loopt. Ze bekijken of grafmonumenten, waarvan de grafrechten zijn vervallen, behouden moeten blijven. Vanuit verschillende invalshoeken worden de stenen geschouwd en beoordeeld. De begraafplaats wordt zo meer en meer een gedenkpark waar het culturele erfgoed van Amsterdam voor elke wandelaar zichtbaar is.