Kies bewust!

Een uitvaart regelen is vaak emotioneel. Toch is het regelen van een begrafenis of crematie ook een zakelijke aangelegenheid. De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder zijn begraafplaatsen en crematoria van de gemeente Amsterdam. Zij hebben geen winstoogmerk en wijzen u graag de weg.

 • Wees bewust van uw keuzevrijheid
  Het is van belang uw uitvaartondernemer met zorg te kiezen. Er zijn verschillen in benadering, kwaliteit van dienstverlening, prijs en nazorg. Nabestaanden zijn vrij in de keuze van de uitvaartondernemer. Wél kan het zijn dat u extra kosten hebt als u voor een uitvaartondernemer kiest die niet is aangesloten bij uw verzekeraar.
 • Check de voorwaarden van uw verzekering
  Daarom is het nuttig om de voorwaarden van een eventuele verzekering eens goed door te lezen: sluit de verzekering (nog steeds) aan bij uw wensen en kunt u zelf uw uitvaartondernemer kiezen en de begraafplaats of crematorium? Bij de zogenoemde ‘natura’ polissen koopt u in feite een pakket uitvaartdiensten. Soms uitsluitend van bepaalde, bij de verzekeraar aangesloten, uitvaartondernemers en crematoria. Dat is niet erg, als dat precies is wat u wilt. Als u wensen heeft die uw verzekering niet dekt is het verstandig uw verzekering bij te stellen of om te zetten om te voorkomen dat u na afloop van de uitvaart bij moet betalen.
 • Ken de rolverdeling
  Na afloop van de uitvaart stuurt de begraafplaats of het crematorium de rekening naar de uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer stuurt deze rekening samen met zijn eigen factuur naar de opdrachtgever van de uitvaart. De opdrachtgever is degene die heeft getekend voor de offerte van de uitvaartondernemer. Het is belangrijk om te weten dat de opdrachtgever verantwoordelijk is voor de betaling van de factuur (dus niet de uitvaartondernemer).
 • Vraag meerdere offertes
  Vergelijkingssites kunnen u helpen op een eenvoudige manier prijs en kwaliteit te vergelijken. Meer informatie over het regelen van een uitvaart en adressen van uitvaartondernemers in uw omgeving vindt u via het internet. Er zijn grote verschillen in prijs en dienstverlening. Het is daarom verstandig (waar mogelijk) uw uitvaartondernemer tijdig en met zorg te kiezen.