Herdenkingen

 

In het gedenkpark van De Nieuwe Ooster vinden officiële oorlogsherdenkingen plaats en Herinnering Verlicht, een avondherdenking voor nabestaanden.

 

We hopen in 2022 weer een (mogelijk kleinere) lichtjesavond te organiseren. Daarbij schrijven we de opdrachtgevers van uitvaarten van de voorgaande 2 jaar aan. Voor andere nabestaanden is het aan te raden najaar 2022 deze website in de gaten te houden of de posters in de informatieborden bij beide ingangen.

 

Het Herdenkingscomité Buchenwald organiseerde vele jaren lang op 11 april de bevrijding van kamp Buchenwald. In 2018 werd op De Nieuwe Ooster voor de laatste keer de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald herdacht. Vanaf 2019 gaat de herdenking op in de Amsterdamse 4 mei herdenking op De Nieuwe Ooster. De Nieuwe Ooster blijft de komende jaren op 11 april de gelegenheid bieden individueel te herdenken bij het monument op de begraafplaats.

 

Op 4 mei vinden landelijk honderden herdenkingen plaats. De allereerste herdenking van de dag is de Amsterdamse Stille Tocht, ’s morgens om 10 uur.

 

Het is een lange, ritmische, rituele wandeling door het voorjaarsgroene en bloeiende gedenkpark. Enkele honderden Amsterdammers en nabestaanden staan stil bij zes monumenten, de burgemeester voorop. De bijeenkomst heeft een informeel karakter. Diverse organisaties en nabestaanden eren de slachtoffers met bloemen en kransen, gezamenlijk staat men stil bij wat oorlog betekent voor mensen van toen en nu. Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij een kopje koffie. Op 4 mei is het gedenkpark ook ’s avonds (tot 21.00 uur) geopend om individueel te herdenken hier gelegenheid.

 

11 November 1918 is de einddatum van de Eerste Wereldoorlog. In de landen van het Gemenebest is die dag uitgeroepen tot Remembrance Day: de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle andere gewapende conflicten officieel worden herdacht. In Engeland wordt de herdenking gehouden op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van 11 november. Op De Nieuwe Ooster wordt de herdenking één dag eerder gehouden bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.

 

Voor meer informatie kunt u mailen naar m.smeding@amsterdam.nl of c.van.der.elst@amsterdam.nl.