Herdenkingen

In het gedenkpark van De Nieuwe Ooster vinden officiële oorlogsherdenkingen plaats en Herinnering Verlicht, een avondherdenking voor nabestaanden. Veel bijeenkomsten zijn de afgelopen periode afgelast of aangepast in verband met de Covid-19 pandemie.

 

Helaas kunnen we dit jaar nog geen Herinnering Verlicht organiseren vanwege het grote aantal bezoekers dat daarop afkomt. We hopen volgend jaar weer een (mogelijk kleinere) lichtjesavond te organiseren. Daarbij schrijven we de opdrachtgevers van uitvaarten van de voorgaande 2 jaar aan. Voor andere nabestaanden is het aan te raden najaar 2022 deze website in de gaten te houden of de posters in de informatieborden bij beide ingangen.

 

Het Herdenkingscomité Buchenwald organiseerde vele jaren lang op 11 april de bevrijding van kamp Buchenwald. In 2018 werd op De Nieuwe Ooster voor de laatste keer de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald herdacht. Vanaf 2019 gaat de herdenking op in de Amsterdamse 4 mei herdenking op De Nieuwe Ooster. De Nieuwe Ooster blijft de komende jaren op 11 april de gelegenheid bieden individueel te herdenken bij het monument op de begraafplaats.

 

De herdenking op de Nieuwe Ooster op 4 mei vond dit jaar plaats in besloten vorm. Er was geen stille tocht. Bij ieder oorlogsmonument vond een afzonderlijke bloemlegging plaats. Alleen enkele genodigden waren hierbij aanwezig.

 

11 November 1918 is de einddatum van de Eerste Wereldoorlog. In de landen van het Gemenebest is die dag uitgeroepen tot Remembrance Day: de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle andere gewapende conflicten officieel worden herdacht. In Engeland wordt de herdenking gehouden op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van 11 november. Op De Nieuwe Ooster wordt de herdenking één dag eerder gehouden bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.

 

Op zaterdag 13 november vindt Klaprozenherdenking 2021 plaats. U bent welkom vanaf 10.30 uur bij de grote aula. Het Britse equivalent voor onze 4 mei herdenking wordt georganiseerd door de Royal Air Forces Association, Amsterdam Branche. De stoet eindigt bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen. Na afloop is er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie in het Aulagebouw.

 

Voor meer informatie kunt u mailen naar m.smeding@amsterdam.nl of c.van.der.elst@amsterdam.nl .