Richting Mekka

In 2011 tekenden zes islamitische koepelorganisaties en stadsdeel Oost een overeenkomst over islamitisch begraven op de gemeentelijke begraafplaats. De Nieuwe Ooster heeft in nauw overleg met het PIBA (Platform Islamitisch Begraven Amsterdam, een initiatief van de gemeente Amsterdam) een plan opgesteld voor de aanleg. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van moslims hebben de islamitische koepelorganisaties van begin tot eind meegedacht. Het resultaat is een ingetogen en sereen ingericht grafvak, dat openstaat voor moslims van alle stromingen en herkomst. Een plek waar alle betrokken organisaties trots op zijn. De graven en het gebouw zijn gericht op Mekka.

 

Het uitvaartgebouw is in gebruik genomen in 2012 en is het eerste volwaardige uitvaartgebouw voor moslims in Nederland. Het biedt alle voorzieningen voor een waardig afscheid. Het grafvak is aangelegd in de zuid-west hoek van de begraafplaats en toegankelijk via de ingang aan de Rozenburglaan. Het paviljoen huisvest de verschillende functies voor islamitische begraafrituelen. De overdekte bewassingruimte is open en transparant. Een mozaïek van de hand van Rem Posthuma siert het gebouw dat werd ontworpen door architect Furkan Köse van Atelier PUUUR.

Voor het zeker stellen van eeuwige grafrust zijn verschillende mogelijkheden:

·         U kunt een graf voor 20 tot 50 jaar afkopen. Daarna kunt u de rechten steeds opnieuw verlengen.

·         U kunt een nieuw particulier graf voor onbepaalde tijd op naam te nemen. Als een graf niet meer wordt onderhouden zal uiteindelijk het monument verwijderd worden en de locatie ingezaaid met gras. De resten blijven liggen zolang de begraafplaats bestaat. Voor bestaande graven is het mogelijk grafrechten voor bepaalde tijd om te zetten naar grafrechten voor onbepaalde tijd.

 

Een uitvaartondernemer helpt u de spoedprocedure in gang te zetten zodat de uitvaart zo snel mogelijk na het overlijden kan plaatsvinden. Er zijn ondernemers die zich richten op specifieke (religieuze of etnische) groepen.

 

De graven op het Islamitisch grafvak worden op rij uitgegeven en het is uiteraard mogelijk een grafmonument te plaatsen. Hiervoor gelden nadere voorschriften. Deze kunt u aanvragen bij De Nieuwe Ooster.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij onze informatie balie op De Nieuwe Ooster, telefoonnummer 020-25 32 900.