Agenda 2024

Op De Nieuwe Ooster vinden jaarlijks een aantal bijzondere momenten plaats; herdenkingen, rondleidingen en gastvrije momenten. Wilt u op de hoogte blijven van deze activiteiten? Mail dan naar m.smeding@amsterdam.nl of c.van.der.elst@amsterdam.nl.

GASTVRIJE MOMENTEN VOOR NABESTAANDEN

 • Op De Nieuwe Ooster is elke laatste zondag van de maand een bijeenkomst voor nabestaanden van 11.00-13.00 uur in café Roosenburgh. De bijeenkomsten zijn gratis. Aanmelden via m.smeding@amsterdam.nl.
 • Moederdag en Vaderdag staan medewerkers klaar met een luisterend oor, een vriendelijk woord en een plantje voor op het graf.
 • Tuin voor Alle Zielen. Elk jaar herdenken we op begraafplaatsen De Nieuwe Ooster en Nieuwe Noorder samen de overledenen met een klein, persoonlijk en groen gebaar. In 2024 doen we dat op woensdag 30 oktober. Medio oktober kunt u hier meer over lezen op deze website.

 

STENEN ARCHIEF VAN DE STAD

 • Dode schrijvers, levende woorden. Op zondagmiddag 26 mei, 23 juni en 22 september van 12-13.00 uur kunt u een schrijversgraf bezoeken, samen met dichter en presentator Jos van Hest. Van Hest vertelt dan over leven en werk van een schrijver en hij leest voor. Dat zorgt voor een wonderlijke ervaring: juist bij het graf van een schrijver voel je dat woorden het vermogen hebben om voort te leven. De bijeenkomsten zijn gratis. Graag vooraf even aanmelden via c.van.der.elst@amsterdam.nl. Zondag 26 mei Peter van Straaten, 23 juni Mies Bouhuys en 22 september wandeling langs schrijversgraven.
 • Zondag 5 mei om 11.00 uur (en bij veel belangstelling ook om 14.00 uur) rondleiding door Eveline van Emmerik ‘Oorlogsgraven op De Nieuwe Ooster’, aanmelden via m.smeding@amsterdam.nl.

 

BOMENPARK

 • Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster zet zich in voor het mooie bomenpark en verzorgt elke eerste zondag van de maand om 13.00 uur een rondleiding. Aanmelden via de website van de Stichting: https://denieuweoosterbomenpark.nl/rondleidingen/
 • Zaterdag 29 juni: zomeravondwandeling vanaf 20.00 uur. Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt valt de rust in het park. Na een prachtige wandeling is er onderweg een korte pauze en even voor elf uur verlaat men, een mooie ervaring rijker, in het donker het gedenkpark. Datum volgt. Aanmelden via m.smeding@amsterdam.nl

 

OORLOGSHERDENKINGEN

 • De bevrijding van concentratiekamp Buchenwald vond plaats op 11 april. Jaarlijks zorgt de begraafplaats op die datum voor een bloemstuk en stoeltjes voor de belangstellenden die het monument komen bezoeken.
 • Zaterdag 4 mei: Om 10.00 uur vindt de gemeentelijke herdenking van Amsterdam plaats op De Nieuwe Ooster. Burgemeester Halsema loopt aan het hoofd van de stoet die langs een indrukwekkende reeks gedenktekens voert. Deze herinneren aan de strijd, het verzet en de schrijnende verliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij een kopje koffie.
 • Remembrance day (klaprozenherdenking) op zaterdag 9 november, vanaf 10.30 uur. Het Britse equivalent voor onze 4 mei herdenking wordt georganiseerd door de Royal Air Forces Association. De stoet eindigt bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen. Na afloop is er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie in het Aulagebouw.

 

MUSEUM TOT ZOVER

 • De Nieuwe Ooster maakt enkele activiteiten van museum Tot Zover in het gedenkpark mogelijk. Er zijn rondleidingen voor schoolklassen via Stichting De Rode Loper op School en op 21 april de reprise van de Ontroertoer door kunstenaar P.J. Roggeband. Meer informatie vindt u op de website van het museum: www.totzover.nl .