Agenda 2023

Op De Nieuwe Ooster vinden jaarlijks een aantal bijzondere momenten plaats; herdenkingen, rondleidingen en gastvrije momenten.

GASTVRIJE MOMENTEN VOOR NABESTAANDEN

 • Op De Nieuwe Ooster is elke laatste zondag van de maand een bijeenkomst voor nabestaanden van 11.00-13.00 uur in café Roosenburgh. De bijeenkomsten zijn gratis.
  Aanmelden via m.smeding@amsterdam.nl.
 • Moederdag (zondag 14 mei) en Vaderdag (zondag 18 juni) staan medewerkers klaar met een luisterend oor, een vriendelijk woord en een plantje voor op het graf.
 • Ongeveer 1500 nabestaanden herdachten hun geliefde het afgelopen jaar in onze Tuin voor Alle Zielen op vak 26. Ook in 2023 is er in november weer een klein, groen en intiem herdenkingsmoment.
  Meer informatie volgt op deze plek

STENEN ARCHIEF VAN DE STAD

 • Dode schrijvers, levende woorden. Op drie zondagmiddagen van 12-13.00 uur kunt u een schrijversgraf bezoeken, samen met dichter en presentator Jos van Hest. Van Hest vertelt op 23 april, 18 juni en 10 september over leven en werk van een schrijver en hij leest voor. Dat zorgt voor een wonderlijke ervaring: juist bij het graf van een schrijver voel je dat woorden het vermogen hebben om voort te leven. De bijeenkomsten zijn gratis.
  Graag vooraf even aanmelden via c.van.der.elst@amsterdam.nl.
 • Begin maart is het Internationale Vrouwendag. Zondag 12 maart om 11.00 uur is er een rondleiding langs 10 bijzondere vrouwengraven door Mariëtte Wijne.
 • Amsterdam rond 1900 was de tijd van schilder Breitner, schrijver en fotograaf Willem Witsen en fotograaf Jacob Olie. Een tijd van snelle veranderingen en het begin van een rijke ‘rode’ geschiedenis. Mariette Wijne neemt u op zondag 3 september om 11.00 uur mee langs graven van oproerkraaiers, kunstenaars en cartoonisten.

BOMENPARK

 • Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster zet zich in voor het mooie bomenpark en verzorgt elke eerste zondag van de maand om 13.00 uur een rondleiding.
 • Zomeravondwandeling op zaterdag 24 juni vanaf 20.00 uur. Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt valt de rust in het park. Na een prachtige wandeling is er onderweg een korte pauze en even voor elf uur verlaat men, een mooie ervaring rijker, in het donker het gedenkpark.
  Aanmelden via m.smeding@amsterdam.nl

OORLOGSHERDENKINGEN

 • De bevrijding van concentratiekamp Buchenwald vond plaats op 11 april. Jaarlijks zorgt de begraafplaats op die datum voor een bloemstuk en stoeltjes voor de belangstellenden die het monument komen bezoeken.
 • Donderdag 4 mei: Om 10.00 uur vindt de gemeentelijke herdenking van Amsterdam plaats op De Nieuwe Ooster. Burgemeester Halsema loopt aan het hoofd van de stoet die langs een indrukwekkende reeks gedenktekens voert. Deze herinneren aan de strijd, het verzet en de schrijnende verliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij een kopje koffie.
 • Zaterdag 11 november: Klaprozenherdenking, vanaf 10.30 uur. Het Britse equivalent voor onze 4 mei herdenking wordt georganiseerd door de Royal Air Forces Association. De stoet eindigt bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen. Na afloop is er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie in het Aulagebouw.

MUSEUM TOT ZOVER

 • In samenwerking met museum Tot Zover maakt De Nieuwe Ooster een aantal activiteiten in het gedenkpark mogelijk. Zo zijn er rondleidingen voor schoolklassen via Stichting De Rode Loper op School en de Ontroertoer door P.J. Roggeband. Meer informatie vindt u op de website van het museum: www.totzover.nl .

RONDLEIDINGEN OP AANVRAAG

 • De gemeentelijke begraafplaatsen verzorgen ook rondleidingen op aanvraag. U kunt uw aanvraag vier weken tevoren indienen via m.smeding@amsterdam.nl. Voor rondleidingen op aanvraag wordt een vergoeding gevraagd van 90 euro voor anderhalf uur, maximaal 20 personen per groep. Bezoek van de aula is vaak niet mogelijk vanwege uitvaarten. Ook collega begraafplaatsen en uitvaartorganisaties zijn welkom.

SUMMERSCHOOL

 • In de zomerperiode ontvangt De Nieuwe Ooster jaarlijks ruim 150 collega’s van de gemeente Amsterdam voor een rondleiding. Velen van hen komen daarna vaker voor een van onze activiteiten.

DE NIEUWE NOORDER

 • Ook eens een kijkje nemen op de andere gemeentelijke begraafplaats? Thea Burggraaf geeft op zondag 3 september om 11.00 uur een rondleiding over De Nieuwe Noorder en vertelt de geschiedenis van Noord aan de hand van de graven.