Arboretum

Naast de primaire functie van De Nieuwe Ooster, begraven, cremeren en gedenken, geven ook de beplanting en in het bijzonder de bomen een belangrijke meerwaarde aan het park.

Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster

De Nieuwe Ooster bezit een zeer rijk assortiment loof- en naaldbomen. Nergens in Amsterdam en omstreken vindt men zo`n rijke collectie bomen en coniferen. In elk jaargetijde biedt dit bomenpark een prachtig beeld. Aan de rand van Amsterdam staat men midden in de natuur. In deze rustige, groene oase bieden de bomen onderdak, nest- en schuilgelegenheid en voedsel voor het rijke vogelbestand. Hoe groter en gevarieerder het assortiment bomen, hoe meer bloemen en vruchten. Zo ontstaat een gevarieerd voedselpakket voor de vogels. De kans dat ziekte (iepenziekte, kastanjebloedingsziekte) een groot aantal bomen velt wordt hierdoor kleiner.

Momenteel staan op De Nieuwe Ooster ruim 900 verschillende bomen en heesters en elk jaar breiden we deze verzameling uit. Sommige nieuwe soorten werden zelfs van zaad uit China opgekweekt. We kunnen hier niet alle bomen benoemen maar een aantal is zeker het vermelden waard. In het park staan onder meer de Zakdoekjesboom, Doodsbeenderenboom, Wateriep, Tulpenboom, Zwepenboom en de Walnoot. Ook zijn er 36 verschillende eiken en 62 verschillende esdoorns.