Stenen Archief
Achter ieder grafmonument schuilt een levensverhaal. Sommige verhalen kent bijna iedereen omdat de overledene onlosmakelijk verbonden is met de stad, zoals bijvoorbeeld Majoor Bosshardt. Maar ook ‘gewone’ Amsterdammers hebben bijzondere levens geleid. Die verhalen zijn soms zichtbaar in het monument maar vaak blijven ze verborgen.
De gemeentelijke begraafplaatsen stellen zich tot doel hun Stenen Archieven zo goed mogelijk te ontsluiten en interactief te maken. Met de hulp van nabestaanden kan het verhaal van al die bijzondere Amsterdammers zo verteld blijven worden.
Werkgroep Het Stenen Archief
Als de grafrechten zijn verlopen, mag een graf worden geruimd. Het vraagt een brede expertise om de cultuurhistorische waarde van een grafmonument of graf te kunnen inschatten. Daarom is in 2005 binnen de gemeente Amsterdam de werkgroep Stenen Archief opgericht. Waar voorheen de beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen elk jaar het ‘stenenrondje’ liep langs graven waarvan de grafrechten waren komen te vervallen, doen de leden van de werkgroep deze schouw nu samen. Vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken of een grafmonument behouden moet blijven. De samenstelling van de werkgroep is divers: een cultuurhistoricus, funerair deskundige, archivaris en een deskundige op gebied van steenhouwwerk kijken mee.
Zo worden tegenwoordig belangrijke graven behouden die voorheen soms werden geruimd. De begraafplaats krijgt hierdoor meer en meer het karakter van een gedenkpark waar het culturele erfgoed van Amsterdam voor elke wandelaar zichtbaar is.