Herdenken

In het gedenkpark van De Nieuwe Ooster vinden officiële oorlogsherdenkingen plaats en Tuin voor Alle Zielen, een herdenking voor nabestaanden.

Tuin voor Alle Zielen is een jaarlijks, kleinschalig en groen herdenkingsmoment voor nabestaanden. Familie en vrienden van de overledenen planten bolletjes in het gedenkpark en de Tuin voor Alle Zielen komt na de winter tot bloei. In 2024 vindt de herdenking plaats op zondag 3 november. Nabestaanden die recent iemand hebben verloren ontvangen een persoonlijke uitnodiging.

In 2018 werd op De Nieuwe Ooster voor de laatste keer de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald herdacht. Vanaf 2019 ging de herdenking op in de Amsterdamse 4 mei herdenking op De Nieuwe Ooster. De Nieuwe Ooster biedt op 11 april de gelegenheid individueel te herdenken bij het monument op de begraafplaats.

Op 4 mei vinden landelijk honderden herdenkingen plaats. De allereerste herdenking van de dag is de Amsterdamse Stille Tocht, ’s morgens om 10 uur. Het is een lange, ritmische, rituele wandeling door het voorjaarsgroene en bloeiende gedenkpark. Enkele honderden Amsterdammers en nabestaanden staan stil bij zes monumenten, de (loco)burgemeester voorop. De bijeenkomst heeft een informeel karakter. Diverse organisaties en nabestaanden eren de slachtoffers met bloemen en kransen. Na afloop is er gelegenheid tot napraten bij een kopje koffie.

11 November 1918 is de einddatum van de Eerste Wereldoorlog. In de landen van het Gemenebest is die dag uitgeroepen tot Remembrance Day: de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle andere gewapende conflicten officieel worden herdacht. In Engeland wordt de herdenking gehouden op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van 11 november. Op De Nieuwe Ooster wordt de herdenking op de zaterdag daarvoor gehouden bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen.

Voor meer informatie kunt u mailen naar m.smeding@amsterdam.nl  of c.van.der.elst@amsterdam.nl .